Units import/export to Blender

Post here if you want to help developing something for FAF.

Re: Units import/export to Blender

Postby Oygron » 06 Aug 2015, 19:12

Hi,
It still works for me on 2.75, that's strange.
Did you put the scripts in the "2.75/scripts/addons/" folder?
Did you activated it in Blender preferences?
Do they appear in the addons list in Blender preferences?

Concerning the error for the export, which error is it?

Oygron
Oygron
 
Posts: 4
Joined: 27 Jul 2014, 21:04
Has liked: 0 time
Been liked: 0 time
FAF User Name: Oygron

Re: Units import/export to Blender

Postby Hexacosichoron » 07 Aug 2015, 01:36

Ah. I was missing the "enable addon in preferences" step.

It is working now :)
User avatar
Hexacosichoron
Crusader
 
Posts: 37
Joined: 08 Mar 2015, 21:11
Has liked: 3 times
Been liked: 17 times
FAF User Name: Hexacosichoron

Re: Units import/export to Blender

Postby ElectricNode » 02 Nov 2015, 07:24

Hello, I have been importing alot of the models just out of curiosity and have even had several up at a time,
but I now have a problem with the export script. Recently I have made a new unit from pre-existing mesh
and have renamed the bones, joined everything together and have checked everything in the hierarchy.

The problem is the export doesnt allow an scm or sca to be exported.
There is no bar under the dir to name the scm or sca and the usual export button is replaced with the
text "Export Directory", which behaves like the cancel button. LOL obviously frustrated :evil:

Yes Imp and Ex are enabled in the User Pref. Also Blender V2.76
User avatar
ElectricNode
 
Posts: 6
Joined: 13 Apr 2014, 20:28
Has liked: 0 time
Been liked: 0 time
FAF User Name: ElectricNode

Re: Units import/export to Blender

Postby sturmadler » 04 Feb 2016, 04:16

Sorry for necro.

I believe I've installed all these files in the correct places according to available documentaion:

python 2.6.3 64bit

blender 2.73

C:\Program Files\Blender\2.73\scripts\addons\supcom-importer.py
C:\Program Files\Blender\2.73\scripts\addons\supcom-exporter.py

They will not appear in the "addons" list from the ctrl+alt+u menu. Anyone else run into this?

Update: I tried blender 2.76 as well, still no luck. Am I missing a step here?
sturmadler
 
Posts: 5
Joined: 11 Feb 2015, 06:24
Has liked: 0 time
Been liked: 0 time
FAF User Name: sturmadler

Re: Units import/export to Blender

Postby Lex Ryder » 26 Apr 2016, 00:08

Right, so I'm trying to export a new shield mesh for a custom flat wall shield. I've got everything involved with it copied and renamed in my mod folder. I built my new mesh and linked it to the bone, but when I go to export, I get an error saying "Vertice without Bone Influence in {Mesh Name}". Since the entire object is linked, I don't know what to do at this point.
Lex Ryder
Crusader
 
Posts: 35
Joined: 18 Feb 2016, 11:22
Has liked: 1 time
Been liked: 3 times
FAF User Name: Lex Ryder

Re: Units import/export to Blender

Postby Dudekahedron » 05 Oct 2016, 20:33

Hi guys,
I've recently come across an issue with exporting units. In blender, if my normals are facing outwards (ctrl + n), then the unit will appear 'inside out' in game (as if the normals were flipped). But if I flip the normals in blender then export, the textures appear fine, but the unit shading is whack (maybe inverted). Any ideas?

Image

Image

Edit: Added images. Also, a new question inspired by the second image. Is it the bottom of the bone or the top of the bone that launches the projectile?
Thanks

Edit2: Figured out why the projectiles appeared to be offset from the mesh, the exporter requires both the mesh center and bone center to be in the same place and or at the bottom of the parent bone. It's also the reason why the tank appeared sunken into the dirt in the above images. Still looking for an answer to the weird shading though!
Last edited by Dudekahedron on 06 Oct 2016, 22:20, edited 1 time in total.
User avatar
Dudekahedron
Avatar-of-War
 
Posts: 118
Joined: 10 Apr 2016, 22:01
Has liked: 42 times
Been liked: 53 times
FAF User Name: Dudekahedron

Re: Units import/export to Blender

Postby TheKoopa » 06 Oct 2016, 04:40

Max out light? XD
Feather: I am usually pretty good in judging people's abilities, intelligence and motives

Evildrew: Just because I didnt choose you for my team last year doesnt give you the right to be all bitchy and negative about my proposal
User avatar
TheKoopa
Contributor
 
Posts: 1137
Joined: 04 Sep 2013, 18:04
Location: New York
Has liked: 171 times
Been liked: 221 times
FAF User Name: Gently-

Re: Units import/export to Blender

Postby Dudekahedron » 07 Oct 2016, 16:20

TheKoopa wrote:Max out light? XD


Any other ideas :p? I still haven't figured out whats going wrong :/

Edit: I've tried three different blender releases, 2.73, 2.76, and the new one (2.78?). I've also tried edge splitting the entire model, making the team related texture totally transparent (which only made the shading more wrong), and making the normals totally transparent (didn't do anything).
User avatar
Dudekahedron
Avatar-of-War
 
Posts: 118
Joined: 10 Apr 2016, 22:01
Has liked: 42 times
Been liked: 53 times
FAF User Name: Dudekahedron

Re: Units import/export to Blender

Postby Exotic_Retard » 07 Oct 2016, 17:20

dunno about textures but have you checked if you are using the right shader? could be that. just a guess though.
you are saving them as dds in dxt5 right?

dunno how you are saving the texture files but if you are using photoshop with a nivdia plugin theres an option to invert the y value - maybe try something like this; i dunno what crtl n does so yeah

http://blender.stackexchange.com/questions/13648/is-it-possible-to-invert-normal-maps-in-cycles
apparently this is a thing as well. but i dont do modelling so i have no idea how relevant it is


about bones - press atl+v and alt+b to toggle rendering of bones positions and bone names - that should give you an indicator of where the game thinks they are - the proj/beams should come out exactly from those points.
User avatar
Exotic_Retard
Supreme Commander
 
Posts: 1439
Joined: 21 Mar 2013, 22:51
Has liked: 550 times
Been liked: 612 times
FAF User Name: Exotic_Retard

Re: Units import/export to Blender

Postby TheKoopa » 08 Oct 2016, 06:16

I also don't have much knowledge of supcom textures but what exotic linked seems to be pretty solid
Feather: I am usually pretty good in judging people's abilities, intelligence and motives

Evildrew: Just because I didnt choose you for my team last year doesnt give you the right to be all bitchy and negative about my proposal
User avatar
TheKoopa
Contributor
 
Posts: 1137
Joined: 04 Sep 2013, 18:04
Location: New York
Has liked: 171 times
Been liked: 221 times
FAF User Name: Gently-

PreviousNext

Return to Contributors

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest