Bad audio, sound effects stop after a few successful plays

This is for troubleshooting of problems with the FAF client and Forged Alliance game.

Bad audio, sound effects stop after a few successful plays

Postby ZXF » 10 Apr 2016, 07:22

As others have reported, my sound effects stop playing after a few successful plays for each. This seems new since late March / early April 2016.

My system:
- Windows 10 64-bit, version 1511, build 10586.164
- NVIDIA High Definition Audio
- Realtek High Definition Audio

Things I have attempted (with restarts between each):
1. Change system audio quality from 24/48000, to 24/44100, and also 16/44100
2. Disable all other playback devices (including HDMI)
3. Run audio troubleshooter (which btw, sets quality back to 24/48000)
4. Under Enhancements, disable all sound effects
5. Disable/enable primary playback device
6. Unplug all other audio equipment (webcam, speakers - I use headphones)

This didn't help, the problem persists.

There are reports about audio issues introduced in Windows 10 build 10586.164:
http://windowsreport.com/windows-10-fal ... 11-issues/
ZXF
Crusader
 
Posts: 12
Joined: 07 Dec 2014, 01:30
Has liked: 3 times
Been liked: 0 time
FAF User Name: XF-378k

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby ZXF » 10 Apr 2016, 07:39

I went out on a limb and did a system restore to a point prior to Windows 10 build 10586.164. It worked! No more audio problem.
ZXF
Crusader
 
Posts: 12
Joined: 07 Dec 2014, 01:30
Has liked: 3 times
Been liked: 0 time
FAF User Name: XF-378k

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby SpdyGonzalez » 10 Apr 2016, 10:57

well, considering that you have a realtek, and windows 10, I had kinda of same issue, the solution was force this driver to install :

"0006-64bit_Win7_Win8_Win81_Win10_R279" available from realtek webpage, but, you need to see if your sound card is on the supported list
SpdyGonzalez
Avatar-of-War
 
Posts: 299
Joined: 29 Apr 2015, 20:48
Has liked: 1 time
Been liked: 19 times
FAF User Name: BugsBunny

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby ghostronin » 17 Apr 2016, 02:34

Had same audio problem as poster. Updated drivers and restarted computer. Fixed.
ghostronin
Crusader
 
Posts: 30
Joined: 26 Jul 2013, 18:26
Has liked: 8 times
Been liked: 0 time
FAF User Name: ghostronin

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby RocketRooster » 25 Apr 2016, 11:31

I'm guessing this is the issue where your intro vids aren't playing either, and double ESC gets you into the menu?

Disabling audio in the BIOS, rerunning FA, then rebooting and enabling it again works for me.

In my case the problem starts when disabling in-game music to listen to a CD or whatever in the background. Seems DX or the sound driver is getting confused with audio prioritizing related to FA and keeps the broken settings in the registry. A driver reinstall also does the trick because it resets the sound setup. As will a system restore, but that's a pita.

I have the latest realtek drivers but I can still reproduce the issue at will so the fix is not in the driver itself, but the act of reinstalling it. In my case, it seems that disabling/re-enabling the onboard audio in the bios forces some sort of PnP refresh of the DX settings, and the game starts working again,

I have Win10, no idea if this issue occurs on previous versions.
RocketRooster
Avatar-of-War
 
Posts: 294
Joined: 08 Apr 2016, 11:29
Has liked: 29 times
Been liked: 52 times
FAF User Name: RocketRooster

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby Argon » 29 Apr 2016, 20:06

This happened twice in my win7 x32 but solved after reboot.
Argon
Crusader
 
Posts: 18
Joined: 04 Feb 2014, 15:05
Has liked: 1 time
Been liked: 0 time
FAF User Name: Argon

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby TheKoopa » 01 May 2016, 19:14

Argon wrote:This happened twice in my win7 x32 but solved after reboot.


Yes this is a fairly old problem and it's fixed by rebooting
Feather: I am usually pretty good in judging people's abilities, intelligence and motives

Evildrew: Just because I didnt choose you for my team last year doesnt give you the right to be all bitchy and negative about my proposal
User avatar
TheKoopa
Contributor
 
Posts: 1098
Joined: 04 Sep 2013, 18:04
Location: New York
Has liked: 132 times
Been liked: 201 times
FAF User Name: [Com]dave6

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby speed2 » 10 Jun 2016, 09:29

Install win10 they said, everything will be better they said, well no :(
User avatar
speed2
Supreme Commander
 
Posts: 3093
Joined: 05 Jan 2013, 15:11
Has liked: 599 times
Been liked: 1040 times
FAF User Name: speed2

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby speed2 » 10 Jun 2016, 09:59

SpdyGonzalez wrote:well, considering that you have a realtek, and windows 10, I had kinda of same issue, the solution was force this driver to install :

"0006-64bit_Win7_Win8_Win81_Win10_R279" available from realtek webpage, but, you need to see if your sound card is on the supported list

helped for now
User avatar
speed2
Supreme Commander
 
Posts: 3093
Joined: 05 Jan 2013, 15:11
Has liked: 599 times
Been liked: 1040 times
FAF User Name: speed2

Re: Bad audio, sound effects stop after a few successful pla

Postby Hawkei » 10 Jun 2016, 18:18

speed2 wrote:Install win10 they said, everything will be better they said, well no :(


No. They want you to install Win 10 so that they can get your data.
User avatar
Hawkei
Supreme Commander
 
Posts: 1217
Joined: 03 Jun 2013, 18:44
Location: A rather obscure planet in a small cluster of stars on the outer edge of the Milky Way Galaxy
Has liked: 44 times
Been liked: 182 times
FAF User Name: Firewall

Next

Return to Tech Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest